Den ökade smittspridningen skapar oro – fler måste ta sitt ansvar och vaccineras

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka. Andelen bekräftade fall som smittats utomlands är runt 17 procent, vilket innebär att spridningen inte längre ligger på låga nivåer.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Folkhälsomyndigheten påminner om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet samt att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten. Alla som inte är fullvaccinerade och som har rest utanför Norden rekommenderas att testa sig även utan symptom.

Även Fagersta kommun ser med oro på utvecklingen och uppmanar alla att tänka på följande:

  • Stanna hemma och testa dig om du har symtom på covid-19
  • Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel
  • Begränsa nya nära kontakter och umgås endast i mindre sällskap
  • Arbeta hemifrån så ofta du kan
  • Håll en god handhygien
  • Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt
  • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
%d bloggare gillar detta: