Rekordsommar för hembygdsfikat – nu ser föreningen positivt på framtiden

– Vilken rekordsommar vi har haft, fler människor än vad det brukar vara har fikat på hembygdsgården. Och vi har fått så mycket uppskattning.

Hembygdsföreningens ordförande Rita Södergård är mycket glad över den tillströmning som gården haft i sommar. Och som ger välbehövlig framtidstro efter ett mycket tungt år där man tvingades säga upp all personal på grund av avsaknad av intäkter.
Mycket av lasset med att sköta gården och kunna hålla öppet har dragits av ideella krafter, som att bygga om inne i caféet.

Fagersta-Västanfors hembygdsgård har gamla anor från Sloghagen nära Simbadet, men fick flytta allt till nuvarande plats på 1970-talet när vägen till Uggelbo skulle dras fram.
Sedan dess har gården och dess verksamhet vuxit kraftigt. Området är ett av Västmanlands mest besökta turistmål, särskilt sommar- och juletid.

Men när Coronapandemin slog till förra våren tvingades man i stort sett avveckla verksamheten eftersom allt är beroende av att besökare kommer till gården och fikar och handlar. Man höll tidigare öppet årets alla dagar utom julafton.

Efter att två nationaldagsfiranden i rad liksom två midsommarfiranden ställts in har föreningen kämpat på med utomhusfika vissa dagar. Och tack vare vackert väder och gott kaffe och bröd, samt att restriktionerna lättats, kan Rita Södergård redan nu konstatera att det varit en toppensommar.

– Pandemiåren har ansträngt vår ekonomi vilket innebär att vi får gå långsamt fram. Nästa steg är att förlänga öppethållandet till och med september, längre än så kan vi inte planera i nuläget.

Men det stora erkännande som hembygdsföreningen fått hittills under sommaren sporrar alla involverade till att ta nya tag och arbeta för att gården åter ska bli en given plats att besöka både av ortsbor och turister.

– Vi har fått så mycket uppskattning och vi jobbar vidare mot målet, en öppen hembygdsgård, säger Rita Södergård till FN.

Nästa onsdag framträder Bertil Olsson från Skinnskatteberg med kanalsånger och skepparvisor.

OLA WAHLSTEN

%d bloggare gillar detta: