När Fagersta var centrum för punken

NOSTALGI

Kazjurol är ett av de mest kända Fagerstabanden från hardcore-, punk- och crossover-eran under Rockborgepoken. Det är 35 år sedan bilden togs av FN:s reporter.

Kazjurol bildades 1985 ur bandet RIF. Från början kallade de sig för ett ryskt punkband, vilket gjorde att det på den första spelningen i Fagersta dök upp folk som trodde att bandet bestod av ryssar.
Bandet gjorde en mängd spelningar i Sverige och runt om i Norden.

– Och en klassiker i Polen, vilket var sjukt coolt 1988, tyckte vi i alla fall, sa Lars ”Bodde” Eliasson till FN i en tidigare intervju.

Efter omkring åtta års musicerande valde Kazjurol att lägga ned 1993.
– Anledningen till att vi slutade var väl att intresset för musiken falnat, samt att folk gick vidare med andra grejer. För några år sedan började vi prata om att träffas och köra lite igen, och det är nog roligare än någonsin nu, sa ”Bodde” då bandet gjorde comeback 2019.

Kazjurol hade då lyckan att få skivkontrakt med bolaget GMR Music och släppte albumet Multi Dead World på vinyl, cd, samt streamingtjänster. Det blev stor och bejublad releasefest med uppträdande på Enjoy Night Club.

– Musiken kallar vi för crossover, en blandning av punk och metal, som går ganska fort blandat med lite tyngre partier. Grunden i musiken är väl densamma i dag, med samma influenser. Fast låtarna kanske är lite mer välgjorda i dag.

Kazjurol har fått mersmak och fortsätter spela. En ny platta släpps till hösten med samma sättning förutom ”Målar-Andy”.


%d bloggare gillar detta: