Husägare har skyldighet att hålla sina fastigheter i vårdat skick

Flera tusen Fagerstabor har läst helgens insändare på Fagersta Nyheter om att flera fastigheter i centrum är skamfläckar för staden. Klart är att husen enligt bygglagen måste hållas i acceptabelt skick.


Det är främst det som var Fagerstas hjärta i handelsväg, varuhuset Liljan, som tillåtits förfalla så pass exteriört att många är ledsna över hur det skämmer centrum.

En gång var byggnaden centrumhandelns stolthet med ett modernt Domusvaruhus. Det gick så bra att kooperationen byggde nytt i ”Byxkröken”.
Nu gapar det hål i den gamla fula fasaden efter skyltar och på flera platser sitter det reklam kvar efter butiker som slog igen för många år sedan, eller brädor som skyltarna var fastskruvade i.

Liljan har mist en viktig hyresgäst, Intersport som huserade på övervåningen i många år och var ett av centrums viktigaste dragplåster. Färgaffären i källaren finns heller inte kvar och både guldsmeden och elbutiken har tackat för sig.

Men risken är att Liljan mister ännu fler om inte ägarna gör något åt det yttre intrycket. Kvar finns bland annat en av stadens viktigaste butiker för att handla på hemmaplan – Dressmann!

Enligt uppgifter till FN har Fagersta kommun försökt få fastighetsägare i centrum att ta sitt ansvar för att skapa en finare och mer attraktiv miljö, men hittills utan framgång.
Det finns dock lagliga möjligheter att sätta press på dem som inte är intresserade av att snygga upp sina fastigheter.


– Ja vi har vissa möjligheter att kräva att fastighetsägaren ska hålla ordning på sin tomt och sina byggnader. Problemet är oftast att komma i kontakt med dem. Det är alltid fastighetsägaren som har ansvar att hålla sina fastigheter i gott skick, säger ordföranden i miljö- och byggnadsnämnden, Towe Winqvist Owets, S, till Fagersta Nyheter.

%d bloggare gillar detta: