Fagersta Nyheters framgång beror på att allmänheten får veta vad som är på gång

KRÖNIKA

Sedan förra valet har den politiska ledningen för Fagersta kommun försämrat möjligheterna för väljarna att få veta vad de har för planer. Det är helt obegripligt för alla som värnar om öppenhet i en demokrati.

De beslut som S-topparna Marino Wallsten och Niclas Bergström tagit om att försöka hemlighålla bilagor och handlingar genom att inte lägga ut dem på kommunens hemsida, är unikt i Fagerstas historia.

Inte ens efter att det mäktiga kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll justerats lägger Fagersta kommun ut bilagor och handlingar till besluten på hemsidan så att media och allmänheten kan få ta del av bakgrunden och helheten.

Men genom goda kontakter i och utanför kommunhuset har FN ändå lyckats få fram vad som är på gång, senast då Marino Wallsten försökte hemlighålla planerna på att köpa de nedgångna hyreshusen på Hantverksvägen.

Självfallet skapar sådant hemlighetsmakeri stor misstänksamhet, särskilt när inte ens samarbetspartnerna M, L och Sjukvårdspartiet fick veta något i rimlig tid för att ta ställning.

Att kommunalrådet själv plötsligt valde att avstå från att rösta på sitt eget förslag som han lagt en stund tidigare om att säga ja till en avsiktsförklaring om köp, visar än en gång hur skrämmande ogenomtänkt han hanterar ekonomiska frågor i mångmiljonklassen. Här handlade det om nästan en halv miljard kronor.

Därför är det också viktigare än någonsin med fria och oberoende nyhetsmedia som inte räds att granska makten.
Själva vitsen med en nyhetskanal som står fri och oberoende från staten och starka kommersiella intressen i Stockholm, är att den inte behöver gå i någons ledband. Varken statens eller kapitalets.

OLA WAHLSTEN
Ansvarig utgivare

%d bloggare gillar detta: