Nu öppnar regionen för vaccination av 16- och 17-åringar

På måndag öppnar sjukvården för vaccination mot covid-19 för barn födda 2005 och tidigare. Och Region Västmanland uppmanar att vaccinera sig.

– Det handlar dels om att erbjuda ett skydd mot att insjukna i covid-19, dels om att bromsa smittspridningen och på så sätt bidra till att pandemin kan stoppas, säger överläkare Jonas Ekström, vaccinationsansvarig covid-19.

I de allra flesta fall får barn och unga endast lindriga symtom när de insjuknar i covid-19. Men cirka en av 10 000 kan drabbas av en form av hyperinflammation (MIS-C), vilket är ett mycket allvarligt tillstånd som kräver sjukhusvård.

– Dessutom kan även unga drabbas av långvariga symtom efter en covid -19-infektion, med exempelvis trötthet och energilöshet. Vaccinen mot covid-19 har visat sig ha få biverkningar, vilket gör att Folkhälsomyndigheten bedömer att nyttan med vaccination överväger risken även för barn, säger Jonas Ekström.

%d bloggare gillar detta: