Allt fler skadas vid olyckor med elsparkcyklar i länet

Antalet olyckor med elsparkcyklar har ökat kraftigt i sommar. Varje dag kommer något fall in till akuten i Västerås. Och i ganska många fall är personen påverkad av alkohol, särskilt under helgerna.

Även i norra länsdelen har antalet elsparkcyklar ökat väsentligt i sommar. Transportstyrelsen har bedömt att elsparkcyklar/elscootrar räknas som cyklar och att den som kör därför ska följa de trafikregler som gäller för vanliga cyklar. Det är polisens uppdrag att se till att trafikreglerna följs.

”Att köra elsparkcykel kan innebära en hög risk för skador om man inte är van, inte kan trafikreglerna eller om man kör i trängsel. Ofta ser man dessutom att de som kör eller åker inte använder hjälm, trots att det ett lagkrav för barn under 15 år. Antalet trafikolyckor där elsparkcyklar är inblandade har ökat i takt med att elsparkcyklarna blivit allt mer populära”, skriver konsumenterna.se

– Efter att två barn i min bekantskapskrets varit med om allvarliga trafikolyckor bara den senaste veckan, undrar jag om förarna, föräldrarna och gångtrafikanterna känner till vilka risker det innebär att åka på elsparkcyklar, frågar sig en bekymrad Jenny Sparring, specialist på personförsäkringar hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, på sajten.

Försäkringsskyddet är svagt trots att elsparkcyklar kan komma upp i samma hastighet som mopeder. Vanligast är att händer, axlar och knän får sig kraftiga smällar vid en omkullkörning, men även revben och huvud kan skadas. Och det är långt ifrån bara barn under 15 år som skadas vid olyckor med elsparkcyklar.

”Vi ser ju en ganska tydlig koppling till alkohol”, säger Håkan Carlsson verksamhetschef på akuten i Västerås till P4.

%d