Vad hände med kulturen i Fagersta?

INSÄNDARE

Det här är min första insändare någonsin men som Fagerstabo och förälder till barn i kulturskolan tycker jag det är dags att lyfta fram att det finns annat än sport att lägga den del av kommunalskatten på som går till fritidsaktiviteter.

Sedan vår familj kom till Fagersta har vi fått höra att Västanfors IF tog SM-guld 1954, det är nästan 70 år sedan nu. Och nu satsar man 20 miljoner på en ny kylanläggning med drömmar om en renässans som aldrig kommer att uppstå. Tiden är förbi då amatörspelare kunde nå toppen, det Västanfors kan göra är att ha en bra bandyskola och fostra spelare som kan ta steget till andra lag, men det gynnar inte Fagersta.

Det som skaver hos många jag pratat med på mitt arbete inom storindustrin är att kulturen är så illa eftersatt och ett exempel är kulturskolan där duktiga lärare sliter i undermåliga lokaler med att locka barn och ungdomar in i musikens underbara värld.

De som verkligen satt Fagersta på kartan både här i Sverige och internationellt är The Hives. Men de har ingenting att tacka Fagersta kommun för, de höll till i en förälders garage och repade och har inte kostat kommunen fem öre. Ändå har de ställt upp och spelat gratis flera gånger i Fagersta, som tack till sina fans.

I många år har vi fått höra i valtider att det ska satsas på kulturen, och jag är en av dem som tappade hakan när vi nyligen fick läsa att det var Socialdemokraterna (!) som med en rösts övervikt tvingade ned kulturskolan i Risbros källare för att spara pengar. Det är 25 år sedan och flera vatten- och mögelskador sedan dess.

Varför är det så tyst från kulturskolechefen om att det utlovade allaktivitetshuset hela tiden skjuts på framtiden?
Skattebetalarnas pengar ska väl i första hand gå till att finansiera verksamhet och inte chefslöner!

En konstighet är att Fagersta kommun skiljer på fritid och kultur, som om kultur inte vore något som är till för att höja livskvaliteten på invånarnas fritid?
Visst finns det en vacker hembygdsgård som till stora delar kan ha öppet tack vare ideella insatser från pensionärer, och visst har vi Norrby teater.

Men det allmänna intrycket är trots allt att det satsats på allt från skate/parkourpark och tre planer för spontansport, till ny frysanläggning på IP och uppfräschning av Fagerliden, men ingenting för att stödja Fagerstas barn och ungdomar när det gäller musikkultur, så som många andra kommuner gör.

EN FLERBARNSMOR SOM ALLVARLIGT FUNDERAR PÅ ATT FLYTTA

%d