Vildsvinen äter sig mätta på sopor som Fagerstaborna slängt

Flera personer har hört av sig till FN och undrar hur Vafab kan låta bruna soppåsar ligga så att vildsvinen kommer åt dem.
– Jag har sett många svin varit där och mumsat i sig, säger en Fagerstabo.

Platsen vid Sänkmossens avfallsstation där Vafabs bilar tippar av påsarna som hämtats upp från hushållens bruna tunnor runt om i Fagersta, ligger otillgängligt till och det går inte att ta sig dit med bil annat än inne på området där bara stationens egna fordon får åka.

Men flera av de som sett hur det är har varit ute och joggat på skogsstigen från Rosenlundsområdet förbi Vitmossen och vidare mot Sänkmossen för att sedan ta sig ut på vägen till Sundbyberg.

– En dag stod det en hel familj vildsvin där och vräkte i sig från påsarna och de såg väldigt nöjda ut, säger en Fagerstabo som undrar om det ens är tillåtet att ha det så där.

En annan, som joggade förbi platsen på onsdagen har tidigare skrivit till Vafab och klagat på att stora mängder påsar med matrester ligger så till att vildsvinen kan vandra dit och äta.

– Då blev det bättre ett tag eftersom de istället la påsarna i containrar, men nu är de tillbaka på marken igen och vildsvinen är också tillbaka, säger han och visar en bild på hur det såg ut i går.

Området kring Sundbyberg är extra utsatt av vildsvin som även tar sig mot Skeppmora åt ena hållet och genom skogen åt det andra till villorna i Rosenlund i sin jakt på mat. De välter soptunnor och bökar sönder gräsmattor. Det händer också att svampplockare skräms av vildsvin i området.

Enligt flera uppgifter till FN började det för cirka tio år sedan med att jägare matade en liten population vildsvin vid Hyppenbenning för att de skulle trivas och föröka sig. Men det har nu gått över styr eftersom djuren kan få kullar två gånger per år.

Fagersta kommuns jaktlag har gjort flera insatser för att skjuta ned antalet djur eftersom de ställer till stor skada i trädgårdar och även utgör en fara i trafiken. Det är åtskilliga bilister som tvingats tvärnita när en flock vildsvin kommit springande på Ängelsbergsvägen.

– Tyvärr är det en omöjlig uppgift att skjuta så många att de blir färre. Vi kan inte springa omkring i folks trädgårdar med skjutklara gevär. Det här har gått alldeles för långt, säger en medlem i Fagerstas jaktlag.

%d bloggare gillar detta: