Regionen uppmanar att vaccinera sig i sommar

Det är lika viktigt nu i sommar att vaccinera sig som det var tidigare och det finns gott om tider när många är bortresta eller föredrar hängmattan framför ett stick i armen.

Även om färre insjuknat den senaste tiden på grund av att fler fått två doser vaccin så kan faran definitivt inte blåsas över. Risken finns fortfarande att bli smittad och mycket allvarligt sjuk eller rentav dö om man inte är vaccinerad mot Covid-19.

En riskfaktor är att främst unga människor för med sig smittan hem efter att ha semestrat på spanska solkusten. I Stockholm ökar nu smittan för fjärde veckan i rad. En tredjedel har blivit smittade utomlands, enligt Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Västmanland är en av de sex regioner i landet där detta märkts av samtidigt som allt färre vaccinerar sig. I Fagersta och Norberg har halva befolkningen över 18 år fått två vaccindoser medan Skinnskatteberg toppar länslistan med 58 procent. När det gäller de över 65 som fått båda doserna ligger Skinnskatteberg också högst med 93 procent.

Region Västmanland uppmanar alla ovaccinerade att boka tid nu istället för att vänta. Risken är att det kommer en ny våg efter sommaren och då bör så många som möjligt vara vaccinerade två gånger. Som FN berättat tidigare kommer snart även 16- och 17-åringar att bjudas in till vaccination.

– Även om våra undersökningar visar att drygt 30 procent av ungdomar har antikroppar så visar detta också att två tredjedelar sannolikt inte har något skydd mot covid-19. Det är därför viktigt att ungdomar är medvetna om att covid-19 fortfarande kan spridas i denna grupp, säger Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

%d bloggare gillar detta: