NOSTALGIBILDEN

Det fanns en campingplats i Fagersta redan på den tiden då samhället hette Västanfors socken. Turisterna satte upp sina tält vid idylliska Simbadet och njöt av utsikten över Strömsholms kanal.

Under början av 1940-talet hade camping blivit populärt i Sverige, men i det krigshärjade Europa valde man att campa i tryggheten inom landets gränser.

Västanfors lockade med Simbadet, där det fanns hopptorn, toaletter och en liten kiosk som sålde glass, läsk och godis. Turister kom från hela landet, men mest från närliggande orter. Simbadet var en storsatsning från socknens håll, där Fagersta bruk bekostat det mesta av innehållet, som hopptorn och bryggor.

Mot slutet av 1940-talet insåg myndigheterna att vattnet var förorenat av miljögifter från bruken. Simbadet stängdes och ersattes med Eskiln. Det kom att dröja 75 år innan Simbadet öppnades igen. Men någon camping lär det inte bli där mer.

%d bloggare gillar detta: