Risk för solkurvor mellan Fagersta och Ludvika

Tåg tvingas köra med lägre hastighet på grund av att risken är stor för solkurvor i hettan. Det gäller bland annat mellan Fagersta och Ludvika.

– Får vi minsta tecken på att det är en solkurva så stoppar vi trafiken, säger Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket till TT.

Vissa tågbolag har valt att ställa in trafik. Trafikverket uppger att hastighetsbegränsningarna kommer att gälla till på torsdag klockan 23.59.

– Det här är en försiktighetsåtgärd för att inte riskera att det blir solkurvor. Det är en utsträckning av rälsen som kan ske på äldre banor. Minskar vi hastigheten på tågen så minskar risken att solkurvor bildas, säger Annika Canaki.

En allvarlig solkurva kan i värsta fall leda till urspårning. Därför har Trafikverket extra personal ute som besiktigar banorna och lokförare uppmanas att vara uppmärksamma och rapportera in om de ser förskjutningar i rälsen, uppger TT.

Flera tågsträckor med gamla spår har fått hastighetsbegränsningar på mellan 80 och 40 kilometer i timmen. Det gäller bland annat på sträckorna Herrljunga–Borås, Fagersta–Ludvika och Kristinehamn–Nykroppa.

%d bloggare gillar detta: