Lotta Gröning ger S skulden för SD:s framgångar

”Socialdemokraterna har offrat den egna rörelsen för att stå emot Sverigedemokraterna. Det som har hänt är att SD har vuxit sig starkare för varje år – och att S har lämnat sin ideologiska grund. Det har skapat misstro och en rörelse i kris – i många fall kan den till och med betecknas som döende. ”

Det skriver Expressens krönikör Norbergsbon Lotta Gröning, forskare och historiker som själv har bakgrund i den socialdemokratiska rörelsen.I en lång analys går hon igenom hur S behandlat SD och vilken effekt det fått hos väljarna.

”Det var vanskligt att ha åsikter om invandringens storlek, då kunde man bli utpekad som rasist. Det var inte tillåtet att tala för mycket om brottsligheten för det kunde drabba invandrare. I all politik där SD kritiserade de övriga partierna uppkom en tystnadskultur.Försvarade några SD:s demokratiska plattform blev de anklagade för att vara bruna och nazister”, skriver Lotta Gröning.

”Många av det gamla socialdemokratiska gardet gick till SD och partiet valde i stället att fokusera på medelklassen och invandrarna. ”Alla” fick inte längre vara med. Chantal Mouffe, en av de stora experterna på högerpopulism, sa i en intervju att socialdemokratin har stor skuld till att SD växer.”

Läs hela krönikan här:https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/s-har-offrat-egna-rorelsen-for-att-stoppa-akesson/

%d bloggare gillar detta: