Notan äntligen klar för Skogsgläntan – 55 miljoner för toppmoderna förskolan

Fagerstas nya förskola Skogsgläntan kostar kommunen 54 710 137 kronor. Det står klart sedan slutredovisningen nu presenterats för NVK:s direktion.

Förskolan har planerats i många år och målet var att inte bygga någon enkel fyrkantig modell som Raketen i Kolarbyn, utan en modern energieffektiv byggnad med tilltalande exteriör och interiör. 

Trots att Skogsgläntan invigdes förra vintern är det först nu som byggaren och NVK kommit överens om vad prislappen hamnar på.
Enligt kalkylen skulle det gå på 54 209 000 kronor men på grund av att det kom mycket snö vintern då bygget inleddes och extraarbeten gjorde att jobbet drog ut åtta veckor på tiden, blev det cirka en halv miljon dyrare.

Men storsatsningen ifrågasätts från personalhåll. Som Fagersta Nyheter berättat tidigare är Lärarförbundet, som företräder förskolelärarna, starkt kritiska till Fagersta kommuns planer på nedskärningar inom barnomsorgen. De undrar hur de styrande tror att folk ska flytta till Fagersta om man drar ned på förskola och skola.

”Vad har nya förskolan Skogsgläntan gjort för nytta för all personal och alla barn i förskolan?
Då det vid planerandet av nya förskolan lät som att ”nu ska vi bygga bort de stora grupperna i förskolan”. Var tog den visionen vägen?
Istället stängdes lika många avdelningar som det öppnades på nya förskolan. Så den ekvationen blev plus minus noll!”, säger Lärarförbundet i ett brev till kommunen.

%d bloggare gillar detta: