Extra lönetillägg till specialister men inte till undersköterskor

Specialistutbildade IVA-sjuksköterskor får högre ersättning för att ta extra arbetspass på intensiven i Västerås dag, kväll, natt och helg i sommar. Det kan ge upp till 3000 kronor per pass på obekväm tid.

En anledning är att man måste kunna bemanna intensiven under sommaren där de flesta vill vara lediga med sina familjer. Specialisterna är helt nödvändiga att ha på plats hos dem som är svårast sjuka eller skadade i olyckor.

”Den personalgruppen har under ett och ett halvt år haft en otrolig belastning, både då att jobba med covidpatienterna och full mundering och allt vad det innebär. Men också att de fått ta ansvar och lära upp allmänsjuksköterskor och underläkare som också var på covid-IVA”, säger Liselott Sjöqvist, chef för akutsjukvården Region Västmanland till P4.

Specialistsjuksköterskor har dels grundutbildningen på tre år efter gymnasiet och dessutom specialistutbildning. Totalt kan det röra sig om fem års längre studier än för undersköterskorna på IVA som blir utan ersättning, vilket Agneta Karlsson tycker är en stor orättvisa mot kommunalarna.

”Vi är minst lika trötta som dom och har också ett stort ansvar. Nej jag är inte glad för det”, säger hon till P4.

%d bloggare gillar detta: