Nu finns chansen att se väddnätfjäril i Fagersta

Under juni och juli flyger den sällsynta och starkt hotade väddnätfjärilen i våra trakter. Fjärilen är fridlyst. Så fånga den inte utan njut av att se den fladdra förbi och påminna om att sommaren är här.

I vårt län har du störst chans att se väddnätfjärilar i Surahammars kommun, men den finns från Hallstahammar i söder till Norberg i norr. Kanske kan du få syn på den när du plockar blommor till din midsommarkrans?

Väddnätfjärilar lägger sina ägg på bladen av ängsvädd. Efter kläckningen övervintrar larverna på markens växtdelar till nästkommande vår. Under hösten kan du se dem bilda så kallade larvbon. Det är knytnävsstora bollar formade av spindelvävsliknande material där hundratals larver kan leva tillsammans. Inne i boet kan de hålla värmen bättre och utvecklas därför snabbare, berättar Länsstyrelsen.

-Håll utkik efter väddnätfjäril när du går längs med diken, i kraftledningsgator eller i kanten till blötare myrmarker. Det är där ängsvädd trivs och det är där du lättare kan få syn på fjärilen, säger Karin Sandberg, biolog på Länsstyrelsen.

-Om du lyckas se fjärilen, rapportera gärna ditt fynd på artportalen.se, säger Karin Sandberg.

Väddnätfjärilen och flera andra dagfjärilsarter minskar kraftigt i Sverige på grund av att de områden där de lever försvinner. De typer av ängs- och betesmarker där många fjärilsarter trivs har minskat dramatiskt. De marker som är kvar ligger idag som små isolerade öar i landskapet vilket gör det svårt för fjärilar att förflytta sig och föröka sig.

%d bloggare gillar detta: