Midsommarfirare uppmanas att inte dansa för nära varann

Midsommar är på intåg och runt om i landet planeras firanden, men pandemin pågår och för att förhindra vidare smittspridning måste de som ska ha ett firande säkerställa att det genomförs på ett smittsäkert sätt.

Det påpekar Länsstyrelsen för att inte nya smittkluster ska uppstå. Att resa en majstång, ordna ringdans eller liknande arrangemang på midsommar ses i huvudsak som offentliga tillställningar om de anordnas för allmänheten.

Många av de större traditionella midsommarevenemangen är även i år inställda. Västanfors hembygdsgård håller stängt den dags som det vanligtvis brukar komma flera tusen. Inför midsommar har länsstyrelserna haft en tät samverkan med Polismyndigheten och de arrangörer som ändå kommer genomföra midsommarfiranden för att säkerställa att de genomförs på ett smittsäkert sätt.

– Om man arrangerar en majstångsresning eller ringdans på midsommar för allmänheten ska man som arrangör även säkerställa att den tillfälliga covid-19-lagen följs och att man vidtar samtliga åtgärder som krävs enligt lagen för att förhindra smittspridning. 

Det innebär bland annat att man som arrangör ansvarar för att evenemanget kan genomföras på ett sådant sätt att trängsel undviks. Utöver detta ligger ett stort ansvar på alla som deltar i firandet att faktiskt hålla avstånd, följa de anvisningar som finns och stanna hemma vid symptom, säger Anna Carlsson, nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn.

– Trots att vi ser att smittspridningen minskar är det av stor vikt att vi alla försöker hålla oss till att fira med de närmaste. Enligt Folkhälsomyndigheten sprids covid-19 viruset vid nära kontakt och ofta i hemmiljö. Genom att fira midsommar med så få som möjligt och gärna utomhus skyddar du både dig själv och andra från att bli allvarligt sjuk i covid-19, avslutar Anna Carlsson.

%d bloggare gillar detta: