Värdefulla cyklar och kickbikes stjäls helt öppet i Fagersta

Den senaste tiden har antalet stölder av cyklar och sparkcyklar ökat kraftigt i Fagersta. På måndagen stals flera tvåhjulingar där några hittades med hjälp av sociala medier.

Stölderna av barncyklar har gått så långt att ägarna inte anser det meningsfullt att polisanmäla. Istället försöker föräldrarna själva hitta det stulna genom sociala medier.
Det lyckades på måndagen då två barn blev bestulna på sina cyklar i centrum. Efter publicering på nätet upptäckte en person två killar i 10-12-årsåldern som kom åkande på de stulna cyklarna i Kolarbyn. En förälder försökte prata med tjuvarna, men de stack i väg.

Senare på kvällen hittades en cykel slängd på Hantverksvägen och den andra vid brandstationen. Det var glada barn som tack vare allmänhetens hjälp fick tillbaka sina cyklar. Men alla har inte den turen. Och stöldproblemen har ökat i takt med att allt fler skaffar kickbikes som är svåra att låsa fast och ha med sig ett bra lås.

På måndagskvällen stals en svart och blå Stiga kickbike som var parkerad vid Fagerstahallen. Tjuven hade klippt av låset.

– Min dotter hade fått en kickbike i födelsedagspresent men redan efter en vecka så blev den stulen hemma på vår altan. Det är förskräckligt hur det har blivit med noll respekt för andras egendom och att till och med barn stjäl, säger en mamma som rentav kände sig hotad när hon gick runt i några kvarter och frågade om någon sett dotterns kickbike. Även andra upplever att de blivit illa bemötta när de frågat om någon sett en stulen cykel.

Polisens råd är att noga välja platsen där man ställer sin cykel, att parkera på så ljus och öppen plats som möjligt där det rör sig mycket folk, samt att inte lämna kvar lösa föremål såsom cykelkorg, lampor, cykeldator och batteri till el-cykel. Och att alltid låsa cykeln med ett godkänt lås vid ett fast föremål.
När det gäller kickbikes är rådet att förvara dem under uppsikt eller inomhus. Det gäller särskilt de eldrivna som är mycket stöldbegärliga och värda flera tusen kronor.

%d bloggare gillar detta: