Vill ha besked om hur byggprojekten kan bli så kostsamma

Sjukvårdspartiet i Fagersta undrar hur det kan bära i väg till mångmiljonbelopp för byggprojekt som borde kosta mycket mindre. Nu kräver de svar av Marino Wallsten och Gustav El Rachidi, S.

Partiordföranden Mats Olander har skrivit en interpellation där han tar upp två exempel på kostnadsförslag från NVK som han anser är helt orimliga. Det ena gäller toaletter i Ängelsberg som NVK bedömde skulle kosta 2,5 miljoner att installera i en befintlig byggnad nära stationshuset.
Det andra gäller klubbstugan vid Fageråsen som kostar 450 000 att riva, men där kommunledningen ville veta vad det skulle kosta att restaurera stugan. Den kalkylen landade på hisnande 7 miljoner, konstaterar Mats Olander och fortsätter:

– Vi i sjukvårdspartiet, och jag som arbetat med byggen och nyproduktion, häpnar lite över dessa kalkyler då jag aldrig stött på tidigare att renoveringen av en mindre trävilla till brukbart skick nått de höjderna prismässigt ens om man byter 90 procent av byggmaterialet planka för planka.

Mats Olander och hans parti vill ha svar på hur man kommit fram till dessa stora summor för toaletter i Ängelsberg, samt upprustning av klubbstugan.

– Hjälp oss att förstå hur en renovering av en röd stuga i kommunens försorg kan komma att kosta de summorna som ingen annan insatt i byggnadsvård som vi träffat kan förstå.

Det senaste budet är att det ska byggas ett nytt klubbhus åt Fagersta OK och Fagersta Södras skid- och cykelsektioner.
Olander menar att ett nyckelfärdigt prefabhus på cirka 80 kvadratmeter bör kosta max två miljoner allt som allt

– Hur säkerställer kommunen att kostnaden för den nybyggnationen stannar på de nivåerna och inte drar i väg i hisnande summor i NVK:s regi, frågar han.

Svaret kommer först i höst när fullmäktige samlas igen.

%d bloggare gillar detta: