Kraftig ökning av stöd till försörjning i Fagersta

Kostnaderna för socialbidrag landade på 1 873 000 kronor i maj månad. Det är en ökning med 280 000 jämfört med samma månad i fjol. Totalt fick 219 hushåll i Fagersta försörjningsstöd.

Försörjningsstöd hette förr socialbidrag och är kommunens skyldighet att betala till dem som inte har pengar så att de klarar att betala det nödvändigaste som hyra och mat. Ingen ska ställas på bar backe på grund av brist på försörjning.

I maj förra året fick 130 Fagerstahushåll, förutom de senast ankomna till Sverige som räknas till integrationen, försörjningsstöd. I maj i år hade det ökat till 153 hushåll plus integrationens 66 hushåll. En tredjedel av dessa är unga personer mellan 18 och 30 år.

För Fagersta kommun är dessa bidrag ett ekonomiskt betungande problem som man har svårt att hitta någon lösning på. Dels eftersom många av de berörda står långt från vad arbetsmarknaden kräver i form av minst gymnasiet och dels för att Arbetsförmedlingen stängt sitt Fagerstakontor och därmed inte längre medverkar aktivt till att bistå med att hitta sysselsättning åt dem som själva inte förmår göra det.

%d bloggare gillar detta: