Granbackens boende gladdes åt fest med ponnyer

För ett år sedan startade Elin Ekroos i Norberg verksamhet med sina två shetlandsponnyer, Selma och Rebell.

– Jag ville dela med mig av hästlivet till andra som kanske inte har möjlighet att ha egen häst av olika anledningar.

– Syftet med verksamheten är att man ska få känna på vad det innebär att ha en häst, både när det gäller det positiva som hästarnas inverkan på människans mående men även det tunga arbete som ligger bakom, säger Elin.

Grunden i verksamheten är fritids för barn i stallmiljö, det innebär tre timmar stalltid en gång i veckan mellan 14-17. Vi träffas, sköter om djuren, äter mellanmål och tar en rid- eller körtur tillsammans innan det är dags att gå hem för dagen.

Elin påpekar att verksamheten mäter utveckling hos barnen i form av välmående och inte i prestationer. Stallet är en kravlös plats där man får komma ut en stund i naturen tillsammans med andra som gillar hästar

– Hösten 2020 lånade jag in två ponnyer till i verksamheten då efterfrågan på platser var stor. Det är så roligt att jag och hästarna når ut till fler och fler, det var inget jag vågade hoppas på vid starten för ett år sedan.

Djur och natur har inte bara positiv inverkan på unga människor, i helgen var Elin och en kompis tillsammans med Selma och Rebell till Granbackens äldreboende i Norberg och hälsade på de boende.
Personalen hade dukat fram korv med bröd, tårta och kaffe i det fina vädret. De hade även pyntat med fina vimplar och de blev en mysig sommarfest tillsammans.

– En av de boende berättade om sin tid som bonde, han hade arbetat med hästar i skogen och plogat vägar med sina hästar. Det syns verkligen i ögonen när det väcker minnen, det liksom glittrar av glädje. Selma och Rebell var också väldigt nöjda med besöket, de matades med morötter av både personal och de boende, säger en glad Elin Ekroos.

%d bloggare gillar detta: