Jan har ägnat hela sitt liv åt att driva upp blommor i Fagersta

Jan Pettersson öppnade Uggelbo trädgård för 40 år sedan. Det fanns inte någon väg efter sjön och det var bara skog runt omkring. Men kunderna hittade dit och han fortsätter arbeta ännu tio år efter pensionen.

– Jag tycker det är roligt att se hur växterna frodas och utvecklas, säger Jan som ägnat hela sitt liv åt att odla växter och även sälja djur.

Jan är uppväxt i en familj på Solåker där trädgårdsskötsel, djur och blommor alltid varit ett stort intresse. Redan i slutet av 60-talet var intresset så stort för djur att han öppnade en liten försäljning av akvariefiskar i föräldrarnas källare. När han låg i lumpen blev huset mitt emot till salu. Först öppnade han en del av det som en liten zooaffär.

Tillsammans med hustrun byggde han sedan nytt på platsen, med en djuraffär som var bland de första i landet med att importera exotiska saltvattensfiskar per flyg från andra sidan jordklotet.

Många gånger satt han på Arlanda och väntade på försenade plan från Thailand och andra platser för att ta hem fiskar som var oerhört efterfrågade hos akvarieentusiaster i Västmanland.

På Uggelbo fick Jan Pettersson börja med att röja skog och göra en grusväg samt plana ut där växthuset står idag.
Men innan allt blev klart som det är i dag så byggdes ett litet plastväxthus och drivbänkar ute på åkern som det odlades i. På den tiden bedrevs ingen försäljning ute i Uggelbo, då odlades det bara och såldes i djur- och blomsteraffären som Jan hade uppe på stan.

Det första stora växthuset på Uggelbo var 50 meter långt och 6 meter brett. Det var Jan ner till Skåne och rev för att sedan frakta och bygga upp ute i Uggelbo.
Det hann dock inte bli färdigbyggt innan en pyroman tände eld på det så halva växthuset brann ner.

– Det blev ett stort jobb att återställa, säger han.

När det äntligen stod uppbyggt i slutet av 80-talet började Jan med försäljning direkt från växthuset.

– Så försäljningen ute i Uggelbo har pågått i lite över 30 år nu, säger han.
Många kunder uppskattar Jans kunskap och trevliga bemötande.

För cirka 12 år sedan rev Jan det gamla växthuset och byggde upp det aluminiumhus som står i Uggelbo i dag och är 30 meter långt och 10 meter brett

– Det odlas bara sommarblommor nu för tiden, cirka 20-25000 plantor per säsong och av dessa är 2000 pelargoner. Jag trivs med det här och fortsätter så länge som jag orkar hålla på.

%d bloggare gillar detta: