Vi vill kunna gå till jobbet utan att behöva känna ångest

/INSÄNDARE

Sjukskrivningarna inom hemtjänsten slår i höjden och cheferna står frågande och undrar varför. Vad sägs om så tajta arbetspass att vi knappt hinner gå på toaletten, och ingen restid för att ta oss mellan besöken?

Vi kommer till jobbet, ser vår dagplanering och får ångest när vi ser den. Antalet vårdtagare ökar, men personalen minskar. Vi som jobbar får fler besök på våra arbetspass inom flera områden. Vårdtagarna ställer sig lika frågande som oss – vem är du?

Vi får höra av våra chefer att budget går före kontinuitet. Mitt under en pågående pandemi. Så nu vänder vi oss till er politiker, det är människor vi jobbar med. Vi har inte råd att spara in när det gäller människoliv.

Vi vill inte behöva ta tid av våra vårdtagare för att få ihop arbetsdagen. Alla har inte möjlighet att jobba över för ni ska se hur det ligger till. Ni förstår säkert att många av oss, liksom ni, har familj och ett liv utanför jobbet.

Både vi och flera av vårdtagarna har försökt prata med cheferna om det här. Oftast möts vi av en telefonsvarare som säger att de sitter i möte. Får vi väl tag på dem möts vi av skepticism och uppmaningen att vi måste sluta vara så bekväma.
Men det här handlar inte om bekvämlighet. Det handlar om att vi vill gå till jobbet utan ångest. Och vårdtagarna vill känna trygghet i sina hem.

Ni som sätter budget och ställer krav kan väl följa med oss ut och jobba så ser ni hur det är?
Så här kan vi nämligen inte ha det. Till slut kommer våra kroppar och psyken att säga ifrån och hemtjänsten står utan personal.

HEMTJÄNSTPERSONALEN I FAGERSTA

Insändaren skickad till socialnämndens ordförande Niclas Bergström, S, för möjlighet att svara.

%d bloggare gillar detta: