Nej, det är inte media som skapar oron hos Fagerstas invånare

/KRÖNIKA

Fagerstas kommunledning och polisen är bekymrad över att oron för att utsättas för brott är förhållandevis stor, vilket flera undersökningar visar. Men att skylla på media leder ingenstans.

På Fagersta kommuns hemsida kan man läsa att ”Media har också stor inverkan på den upplevda tryggheten. Risken för att utsättas för ett brott har dock inte ökat i samma utsträckning som otryggheten. Medias vinklingar har stor betydelse och ofta handlar det om en liten begränsad grupp med personer som utsätts för merparten av brotten, vid till exempel gängkriminalitet.”

Det är ett märkligt påstående. Media har i dag en mycket sämre bevakning av brottsligheten i Fagersta än förr då det fanns ett tingsställe i Brukskyrkan där det var rättegångar varje vecka och reportrar på plats kunde följa förhandlingarna.

Det fanns dessutom vakthavande befäl som dygnet runt satt på polisstationen och ledde polispatrullerna i kampen mot brottsligheten. Det var rutinerade och hyggliga poliser, som exempelvis Lars Olov Wahlgren, Lasse Pettersson, Evert Fredriksson och Lars Arreklev, som hade stor personkännedom och som tillsammans med den vasse kriminalchefen Bengt Wester såg till att de flesta brott faktiskt klarades upp.

I dag leds polisarbetet i bästa fall från Västerås och det är mycket svårt för media att få kontakt och veta något om vad som är på gång. Det händer ofta att FN ringer polisens sambandscentral i landet och efter upp emot en timmes väntan frågar varför det är flera patruller med blåljus på någon plats i Fagersta efter flera tips. Men de har ofta inte en aning om vad som pågår.

Privatpersoner i Fagersta har drabbats av överfall, rån och annat på öppen gata de senaste åren. Nyligen rånades en kvinna i 30-årsåldern mitt på dagen vid von Rosens väg och efter det misshandlades en 55-årig kvinna vid Jysk parkering när hon inte hade några värdeföremål att lämna ifrån sig.

Men att ens få dessa brott bekräftade av polisen kan ibland vara mycket svårt. Ofta blir svaret från stressade befäl långt från Fagersta: ”Du vet mer än jag”.

Att då som Fagersta kommun och polisen gör, skylla den ökade otryggheten och oron på media är inte att medverka till att skapa trygghet. Tvärtom så är sanningen grunden och utgångspunkten för att åstadkomma ett framgångsrikt arbete mot brottsligheten.

OLA WAHLSTEN
Redaktör

%d bloggare gillar detta: