Sockersjön fick namnet efter tågolycka

/FAVORITNOSTALGI I REPRIS

På mångas begäran publiceras historien om hur Sundbo dammsjö fick namnet Sockersjön. En oktoberkväll för 55 år sedan spårade ett godståg ur mellan Fagersta och Ängelsberg. Flera vagnar fullastade med socker sjönk ner i djupet, där de ligger kvar än i dag.

Olyckan väckte stor uppmärksamhet i pressen och många följde arbetet med att försöka rädda så mycket som möjligt av lasten.
Men några av vagnarna hade hamnat på sjöns botten och det ansågs meningslöst att försöka bärga dem.

Vad var det så som orsakade urspårningen?
Det redde reportern Anna Liljemalm ut i en artikel i FP på julafton 2010.
Godståg 4352 bestod av 42 vagnar och hade kommit till ungefär mitten av sjön när olyckan inträffade klockan nio på kvällen den 12 oktober 1964.

”I en av vagnarna fanns brobalkar som hade lastats snett. En av balkarna högg tag i en tre-fyra meter hög bergvägg och slog loss stora stenblock. Elva vagnar vräktes ur spår. De flesta vagnarna tornade upp sig mot bergväggen medan några stack ner mot vattnet”, skrev Anna Liljemalm, och berättade att räddningsmanskapet möttes av en fruktansvärd förödelse.

Vagnar hade även hamnat i sjön och den flera ton tunga lasten av socker började så sakta att lösas upp i vattnet, vilket ledde till att ytan inte frös till is när det blev minusgrader.

Dessutom lär antalet kräftor ha ökat kraftigt under de kommande åren eftersom hela näringskedjan påverkades av att sockerhalten höjdes kraftigt i dammsjön, som än i dag kallas Sockersjön både av boende i trakten och tågpersonal som fått historien berättad för sig.

%d bloggare gillar detta: