Äldre i länet varnas för romansbedrägerier

Bedrägerier mot äldre människor blir allt vanligare och bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura till sig pengar. Ett sätt är att charma in sig så att den andre tror att en romans är på gång.

Länsstyrelsen, tillsammans med Polisen, Brottsofferjouren, pensionärsorganisationerna och Länsbildningsförbundet i länet, genomförde i veckan en digital träff för att informera och samtala om bedrägeribrott mot äldre.

Björn Sidenhjärta och Maria Karlsson från Polisen berättade om att romansbedrägerier är en brottstyp som ofta förekommer. Bedragarna kommer i kontakt med sitt offer via exempelvis Facebook, förr var det via annonser i tidningarna, och kontakten kan pågå under en längre tid i syfte att lura till sig pengar.

Ofta har bedragaren, som kan vara en yngre man eller kvinna, kontakt med flera äldre personer samtligt och är i början försiktig så att förtroende skapas. Friaren öser lovord över sitt bedrägerioffer som känner sig uppskattad och kanske hoppas på en romans efter åratal i ensamhet. Kontakten kan övergå till handskrivna brev och telefonsamtal för att skapa en falsk trygghet.

Efter en tid kommer en vädjan om lån som behövs för att exempelvis rädda någon släkting som råkat i knipa eller blivit sjuk. Det händer att stora summor förs över och därefter upphör kontakten. Brottsoffren skäms ibland så mycket för att ha låtit sig luras att de inte ens polisanmäler.

Maria Karlsson ställde en retorisk fråga till publiken ”Skulle du lämna din bostadsnyckel till någon du inte känner?” Svaret blir naturligtvis ”Nej”, och på samma sätt måste alla tänka angående ens bankID som också är en nyckel som inte ska lämnas ut till främmande personer.

Några tips från Björn och Maria:

• var skeptisk, lägg på luren.

• släpp aldrig in någon i ditt hem som du inte känner och litar på.

• skaffa ett hemligt telefonnummer.

• logga inte in på ditt konto på uppmaning av någon annan.

• förvara ditt kontokort i en väska med dragkedja
vänd kortterminalen så att den bakom dig inte ser din kortkod.

• handla säkert på nätet, på faktura och av seriösa företag.

• ha inte dåligt samvete.

Carolina Edlund från länets brottsofferjour berättade om det stöd som erbjuds den som har blivit utsatt för brott. Stödet ges oftast på telefon och medmänsklighet och lyssnade är primärt.
På jouren i Västmanland arbetar tre personer och målet är att erbjuda stöd till alla brottsutsatta, vittnen och anhöriga. Ingen polisanmälan behövs för att få stöd, men man kan få hjälp med att upprätta en anmälan.

%d bloggare gillar detta: